Höstavstämning med Tomas Mitell

Publicerad: 2023-12-21
Intervju
Vi har tagit oss ungefär halvvägs in i säsongen. En höst som resultatmässigt har belönat oss med att gå till julvila som serieledare. Men vad är det för parametrar som tagit oss dit? Vi lät tränare Tomas Mitell ge sin syn på saken i en längre intervju.

Det är onsdag och lunchtid. Laget har precis klivit av det sista ispasset före jul. Det som återstår innan vilan är ett tyngre benpass under ledning av Rickard Kalenius. För Tomas Mitells del är hösten över och några dagars ledighet hägrar. Vi ser en tabell och resultat från matcherna, men vad är det som tagit oss dit. Vad har hänt sedan Strömstad och fram till nu?

– Det har varit bra. Det har varit bra engagemang ifrån gruppen i stort sett varje dag. Så det är väl egentligen det allra viktigaste, att de är engagerade och sugna på att bli bättre som individer och sugna på att bli bättre som lag. Det tycker jag verkligen att de har blivit, och det är väl en stor del att vi har gått bra också. Att folk faktiskt blir bättre när de kommer hit, säger han.

Några speciellt du tänker på?
– Jag tycker de unga och de nya spelarna som kom i år och ifjol blir ständigt bättre. Våra etablerade spelare blir också bättre, även om det kanske inte syns lika mycket på dem. Så det är många som gör bra en bra säsong och haft en bra säsongstart. Och det är ju mycket cred till varje individ och gruppen också, att de pushar sig själva. Det är väl det som jag känner sticker ut.

Kopplat till det du säger, är det någonting som du har jobbat med sen du dök upp, med attityden?
– Jo men det är det ju, absolut. Och det är väl det som vi trycker mycket på också, just att de har ett eget ansvar. Och jag tycker de har ju liksom greppat tag i det ansvaret och pushar sig själva, både på isträningarna och i gymmet där de ofta kör lite extra. Det känns verkligen som gruppen och varje individ har tagit ansvar för det, och det är man ju glad som coach att se.

I truppen finns ett antal ledande spelare med långa kontrakt. Kan det vara en växel i det här,  att de verkligen vill göra något med sin tid här?
– Det har det väl absolut. Det finns den bra aspekten med långa kontrakt, och det finns den dåliga aspekten att det kan bli lite bekvämt. Det har vi inte sett någonting av, och det är ju stor cred till de som har långa kontrakt och som har varit här länge. De har verkligen gått i bräschen, och som sagt de nya och unga som kommer har hakat på det så…det känns bra så långt. 

Stefan Eriksson, Färjestad BK

Några dalar och toppar?
– Nej inte direkt. Men det som sticker ut är väl att vi har varit väldigt jämna. Och jag vet inte, vi har väl inte gått poänglösa i två matcher i rad. Det har varit någon overtimetorsk eller två i rad kanske så där, utan vi har tagit poängen i en jämn ström. Vi har varit jämna, och visst har vi haft toppar men väldigt få dalar. Laget har ju också studsat tillbaks de få gångerna vi har varit lite sämre. Några dagar efter har vi varit bra igen, så det känns bra för vi lär oss hela tiden, säger Mitell.

Den här hösten då, vi säger senhösten, har ju varit väldigt krävande med både mycket matcher, mycket resande och kanske väldigt lite träning. Hur påverkar det helheten?
– Jag tyckte det syntes ganska tydligt nu. Nu fick vi ju landslagsbreaket här, även om Tomasek och Ögren och någon till var i väg, så syntes det ju både på energin och det syntes på skadelistan. Det var ett slitet gäng, och vi som ser dem ofta här ser ju…det märks ju skillnad om man jämför med när de står på isen då de ser likadana ut. Men vi som ser dem nära så är det ju inte riktigt samma. Det var ju 3-4 veckor där inför decemberbreaket här där vi fått kämpa, och kämpa oss till poäng och ändå lyckades behålla en hyfsad poängtakt. Men breaket var bra. Vi fick två dagar ledigt där, och så nu får vi fyra dagar över jul. Det kommer lägligt då det varit ett mastigt schema och resor och hela den biten. Killarna har gjort ett bra jobb, berömmer Mitell.

De fysiska skadorna är ju en sak, men hur är det med den mentala biten. Antar att man kan bli trött i huvudet också efter ett tag.
– Ja men det är ju så. Och det är ju som sagt stor skillnad när man reser och det blir lite sämre sömn och det är mycket matcher. Man kanske inte riktigt får den energin som man får under ett slutspelsrace. Då får man ju mycket ”gratis” då det är upphaussat och det är mycket media, och man får energi av matcherna på ett helt annat sätt än vad man får vanligtvis i serien. Det är ju också svårt att vara i den där slutspelsbubblan i nio månader. Då tror jag att ingen orkar det. Sen har vi ju varit i CHL också. Så att det lägger ju på 6-7 matcher och lite resor så det blir lite skillnad.

Kommer vi att kunna dra nytta av den här perioden längre fram i säsongen?
– Ja men man hoppas ju det, med tanke på att vi höll ihop spelet så pass bra som vi ändå gjorde. Och man är ju inte fantastisk i alla slutspelsmatcher heller, men man ger sig själv ändå en chans att vinna, eller liksom ta det till overtime eller vad det nu må vara. Även om man inte är briljant och inte har benen med sig just den dagen så får man se till att man lyckas hålla ihop spelet och ge sig själv chansen. Och det tycker jag att vi gjort bra så här långt, menar han.

Du har tidigare berömt laget för att ta tag i matcher där man kanske inte startat bra, eller haft svackor under match. Typ att ”nu går vi ut och ändrar på det här”. Är det lite så det har varit i stunder?
– Jo men så är det. Och jag tycker att just när det har varit mycket matcher ibland, att vi kanske inte riktigt har varit på hela matcherna. Så ibland har vi kommit ut lite svagt, och vissa gånger så har vi kommit ut flygandes. Då kanske vi har gjort två mål eller tre, och då har vi slagit av på takten. Att hålla ihop 60 minuter med hög energi och intensitet som krävs i SHL, det är väl det som är utmaningen och som är svårt. Men det har väl också varit styrkan att vi har inte dippat så lågt som vissa andra lag kanske har gjort. Det har väl gjort att vi är serieledare och har tagit poäng i en bra takt.

Vinsten senast mot MoDo, hur viktig var den?
– Den är ju superviktig. Och som sagt, vi kommer från ett break och vi ska in i ett break, så på något sätt så blir det ju lite smolk i bägarna om vi hade kommit ut och gjort en mindre bra prestation och förlorat. Då blir det ju inte alls lika roligt helt plötsligt. Det är en sak är att förlora och spela okej, det händer ju tyvärr ibland och är en del av det hela. Men nu så spelade vi relativt bra och tog en vinst och många fick göra poäng och mål. Det var mycket folk och bra drag på läktaren, så det var väl en perfekt avslutning på en bra höst. Vi får fira jul som serieledare och vara nöjda och stolta över prestationen så långt, men samtidigt komma tillbaka ödmjuka och inse att det inte gör sig av sig själv. Det är en lång bit kvar säger han med ett leende.

Stefan Eriksson, Färjestad BK

Nu är det ledigt till och med juldagens eftermiddag då gänget samlas igen. Tar du ledigt i huvudet några dagar eller snurrar det på fortfarande?
– Nej jag tänkte att jag skulle försöka det, vara ledig alltså.

Hur bra är du på det då?
– Jo men det går ganska bra. Speciellt nu när vi har ett bra läge i tabellen och laget har varit bra. Vi får jobba på här idag onsdag och kanske torsdag och se till att vara förberedda för Oskarshamn och Luleå och Oskarshamn igen. Och sen ska vi nog ta ledigt några dagar från hockeyn, säger Tomas Mitell som avslutar med en tacksam tanke.
– Vi har ruskigt bra support, både från läktarna och från andra håll. Det är inte bara tomt snack när jag pratar om läktarnas betydelse. Jag vill bara att de ska veta och känna det. De hjälper med sin entusiasm till att göra laget bättre, och min förhoppning är ju såklart att det ska fortsätta. Då kan vi får en rolig vår tillsammans, avslutar han.

Stefan Eriksson